Musikvideotoppen Vecka 6

Tjenare, då var det söndag igen vilket betyder ny lista på Musikvideotoppen. För er som har varit inne på sidan tidigare så ser ni att det har tapetserats om sen sist, hoppas ni gillar den nya designen. Om ni vill så får ni gärna lämna feedback i form av en kommentar. Det är lite svårt att hitta kommentarsknappen men den finns där under röstningsformuläret och efter dom taggade artisterna till veckans lista. Där kan ni också kommentera veckans videor, eller kanske skriva ett roligt skämt eller diskutera vädret om ni skulle känna för det.

I toppen denna vecka så har vi Inzoule igen och nu har dom varit med i nio veckor vilket betyder att det här blir sista gången som ni kan rösta på dom då man kan som mest vara med i tio veckor på listan. Även Rooni och Supralunar har hängt med länge och har snart klarat av sina tio veckor. Nya på listan denna vecka är Skånske Arne & Jonny Spöge som går upp från utmanarposition till andra plats och The Sounds som kikar in på femte plats.

Veckans topplista

# V
1. (1) Inzoule – Use You 9

2. (NY) Skånske Arne & Jonny Spöge – Ingen Rasar 1

3. (3) Rooni – Run (Into My Arms) 8

4. (2) Supralunar – People Like Us 7

5. (NY) The Sounds – The No No Song 1

Veckans utmanarvideor

Joey Ramone – New York City
Även fast det är över tio år sen Ramones-sångaren Joey gick bort i lymfkörtelcancer så släpps det fortfarande material från den gamle punkfarbrorn. Ett postumt soloalbum gavs ut 2012 samt den här härliga stop motion-video som några av Joeys vänner med bland annat trummisen Tommy Ramone har spelat in. Som en hyllning tillbaka till sångaren i hans egna hyllningslåt till hemstaden. Efter sin död så fick han även en gata uppkallad efter sig som ni får se i videon, Joey Ramone Place.

The Knife – Full Of Fire
Syskonen Dreijer är tillbaka och nog har dom varit efterlängtade alltid. Det var sju år sen senaste studioalbumet Silent Shout släpptes vilket gick hem hos såväl kritiker som den bredare publiken. Dom fick sex stycken grammisnomineringar efter skivsläppet och vann samtliga men som en protest mot den manliga dominansen inom musikindustrin så var dom ej närvarande under galan för att ta emot priserna. Karin Dreijer har under senaste tiden haft ett soloprojekt under namnet Fever Ray som också varit framgångsrikt och innan The Knife så var hon med i gruppen Honey Is Cool tillsammans med bland annat Håkan Hellström. Hon har även gjort olika samarbeten med akter som Röyksopp, The Bear Quartet, Robyn samt Silverbullit som är ett av mina favoritband. Full Of Fire heter första singeln från det kommande albumet och är en nästan 10 minuter lång låt som Marit Östberg har gjort en kortfilm till. Tyckte att låten kändes lite svårtillgänglig i början men efter att ha lyssnat på den några gånger så växte den till sig och känns som ett naturligt steg i bandets utveckling från dom först ganska lättsamma låtarna som Heartbeats och Pass This On till den lite mörkare skivan Silent Shout. Albumet Shaking the Habitual släpps 5 april.

will.i.am – Scream & Shout ft. Britney Spears
Britney Spears och will.i.am, som även är medlem i gruppen Black Eyed Peas, framför låten Scream & Shout ihop vilket gör det som bäddat för kommersiell framgång. Britney Spears med över 100 miljoner sålda album är en av de bäst säljande artisterna någonsin och som många av er kanske kommer ihåg så är detta mycket tack vare den svenske musikproducenten Max Martin som skrivit debutsingeln …Baby One More Time och flera andra av hennes låtar. will.i.am har även han gjort olika musikaliska samarbeten med artister som Common, Mary J. Blige, Busta Rhymes, Pussycat Dolls och Flo Rida, och under 2008 så gjorde han låtarna Yes We Can och We Are the Ones för att stödja Barack Obama i Amerikas presidentval.

Nekrogoblikon – No One Survives
Kan inte alltid vara lätt att vara en goblin. Jobbet går dåligt, tjejen som han är förtjust i gillar någon annan och mardrömmarna förföljer honom om nätterna. Men om man ska se något positivt i det hela så får vi andra i alla fall glädjas åt trollets misär i den här roliga videon av Nekrogoblikon. Riktigt tung låt och så är det roligt när man får se death metal-band som har självdistans.

Killer Mike – Reagan
Väldigt politisk låt av Killer Mike där han dissekerar inte bara den tidigare presidenten Ronald Reagans politik utan även flera andra av dom senaste presidenterna och deras påverkan på det amerikanska samhället. Fast rapparen själv säger sig inte vara intresserad av politiska partier utan ser sig snarare mer som en samhällskommentator. I låten Reagan så tar han bland annat upp Iran-Contras-affären, en skandal som uppdagades 1986 och handlar om hur regeringen i hemlighet sålt vapen till Iran i hopp om ett frisläppande av amerikanska gisslan där sedan delar av intäkterna från vapenförsäljningen gått till att finansiera rebeller och gerillarörelser i Nicaragua. Presidenten påstod först att det inte försiggått någon vapenhandel men fick senare erkänna att det stämde. Det tas även upp om hur Reagans minskade offentliga sektor och hårdare tag mot brottslingar lett till att man i vissa stater sålt ut fängelser och tvingat ut fångarna i arbete. Man har delat ut långa straff för små brott, vilket enligt Killer Mike kan ses som den moderna tidens slavhandel. På vissa ställen så kan han bli lite konspiratorisk i låten och så kan det vara en del som inte håller med om hans samhällssyn, men man måste ju i alla fall säga att det är positivt att det finns artister som har djupare budskap i texterna och kan få en att tänka till, speciellt då musikbranschen är ganska ytlig som den ser ut idag. Och för att applicera den ytliga aspekten på Killer Mike – Reagan så är det ju faktiskt en riktigt snygg video.

Detta inlägg publicerades i Veckans listor och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar